(VIDEO) Opozicija naredne nedelje predstavlja novo rukovodstvo Medijane

Predstavnici četiri niške opozicione liste; Foto: Niške Vesti/Vodeničarski

Autor: Niške Vesti


Predstavnici četiri niške opozicione liste – Grupe građana “Dr Dragan Milić”, koalicije “Biramo Niš”, koalicije “Ujedinjeni – Nada za Niš” i pokreta “Kreni promeni” najavili su danas da će za sedam ili osam dana saopštiti imena ljudi koji će činiti novo rukovodstvo Gradske opštine Medijana.

Doktor Dragan Milić, nosilac istoimene izborne liste, podsetio je da, nakon ponovljenih izbora u Medijani, opozicija u toj opštini ima preko 60 odsto glasova, odnosno 16 odbornika, dok koalicija koju predvodi Srpska napredna stranka ima 37,5 odsto glasova, odnosno 11 mandata.

“Prva stvar koju ćemo uraditi u Nišu je da napravimo žestoku racionalizaciju funkcionerskih mesta koja postoje samo za partijske trutove, za deljenje narodnih para na potpuno besmislen način. Mi ćemo pokrenuti inicijativu za promenu zakona da više nema zamenika predsednika opštine i predsednika Skupštine opštine”, izjavio je dr Milić na konferenciji za novinare.

On je kazao da će pokret “Kreni promeni”, iako nije nije učestvovao na izborima u opštini Medijana, biti takođe deo vlasti, jer su njihove ideje i sve što su radili pokazali da zaslužuju da budu sagledani.

Doktor Dragan Milić, nosilac istoimene izborne liste; Foto: Niške Vesti/Vodeničarski

Dodao je da će “Kreni promeni” dobiti Kancelariju za mlade da mogu da promovišu svoje ideje i kako bi se mladi intenzivnije uključili u politički život Niša.

“Mi nećemo razočarati naše birače, mi ćemo pokazati da može i treba drugačije pre svega da pokažemo da može pristojnije. Bahatost ne sme da bude osnovna karakteristika vlasti, već vlast mora da služi interesima građanima. Biće direktne interakcije sa građanima, opština Medijana biće otvorena za konsultacije sa građanima na dnevnom nivou”, istakao je dr Milić.

On je negirao navode sa društvenih mreža da se opozicija ujedinila isključivo zbog podele vlasti i funkcija.

“Mi ovde ne krijemo da postoje značajne razlike u političkom smislu, međutim, mi smo sada potpuno ujedinjeni oko dve stvari, prva stvar nije mržanja već ljubav prema našem gradu i želja da naš grad bude drugačiji, da bude, pristojniji, bogatiji i pre svega pravedniji. Da prestane da bude gazdinstvo kao što je bio do sada, da gradonačelnik ne bude gazda grada Niša, nego da bude činovnik u službi građana Niša. Druga stvar koja nas je ujedinila jeste borba za pravdu, istinu i očuvanje izborne volje građana Niša”, kazao je dr Milić.

On je apelovao na vlast da prestane da bruka svoje ljude i Niš i da u skladu sa zakonom ponovi izbore na biračkim mestima 10 i 18 u Medijani zbog propusta koji su se tamo desili.

“Nakon mi moramo krenuti opet u razvoj našeg grada jer nemamo vremena za gubljenje. Izbori su se održali 2. juna, nemoj niko da misli da će ti izbori da se održavaju na svaka dva, tri, četiri meseca kako nekome odgovara dok ne budemo imali poželjne rezultate. Izbori su završeni i želimo da se sve izborne radnje završe do kraja u skladu sa zakonom i pre svega poštujući volju građana Niša”, naglasio je dr Milić i podsetio da je opozicija u Nišu osvojila 3.332 glasa više od koalicije okupljene oko naprednjaka.

Đorđe Stanković, nosilac izborne liste “Biramo Niš” Đorđe Stanković, apelovao je na Gradsku izbornu komisiju da svoj posao završi što pre da bi izborni proces mogao da bude okončan.

Podsetio je da je 25. jun krajnji rok da GIK ponovo odluči o prigovorima opozicije.

Predstavnici četiri niške opozicione liste; Foto: Niške Vesti/Vodeničarski

“Apelujem na bivšu gradonačelnicu i sve oni koji se i dalje predstavljaju kao gradsko rukovodstvo da se ne brukaju na određenim manifestacijama. Juče smo imali slučaj da je jedno parking mesto za borce obeležavano i da je zbog toga cela delegacija bila prisutna. Važno je da se brinemo o ljudima koji su se borili za našu zemlju, ali sam siguran da ćemo mi mnogo više uraditi za njih jer oni 12 godina nisu uradili ništa. Oni pokušavaju da pokažu da rade nešto, ali ne rade ništa, a ono što su juče uradili je sramota i za njih i za sve Nišlije”, istakao je Stanković.

On je kazao da imaju informacije da je Javno komunalno preduzeće “Mediana” raspisalo tender vredan 3,5 miliona dinara za nabavku uređaja.

“Moram da ih obavestim da su oni izgubili izbore i da uspore sa tim “fajront” tenderima kojima pokušavaju da što više stvari iznakupuju i da što više provizije dobiju. Sve to što sada rade, rade suštinski protiv zakona. Apelujem i na ostala preduzeća za koja znamo da pokušavaju da raspišu neke tendere da to ne rade dok se izborni proces ne završi”, naglasio je Stanković.

Dušan Anđelković, predstavnik pokreta “Kreni promeni” rekao je da će im u radu Kancelarije za mlade fokus biti pre svega na mentalnom zdravlju mladih.

“Takođe cilj će nam biti da sve mlade ljude koji su otišli iz Niša zbog nemogućnosti zaposlenja ili neperspektive, vratimo u Niš”, izjavio je Anđelković. Slađana Miletić, predstavnica koalicije “Ujedinjeni – Nada za Niš”, je kazala da je ta koalicija zahvaljujući glasovima građana na ponovljenim izborima dobila drugo odborničko mesto u opštini Medijana, ali da je to zapravo još jedan mandate opozicije koja je time potvrdila pobedu.

Leave a Reply