Nakon ponovljenih opštinskih izbora u Nišu, opozicija formira vlast u Medijani

Izvor: BLIC/Glas Juga


Sledeće nedelje će biti poznato ko će preuzeti funkcije predsednika niške opštine Medijana i predsednika skupštine ove gradske opštine, najavio je dr Dragan Milić, nosilac istoimene grupe građana u Nišu. On je rekao i da će predstavnici liste “Kreni-promeni”, iako nisu učestvovali na opštinskim izborima, biti deo nove vlasti.

– Uradićemo racionalizaciju. Hteli smo da skratimo mesta zamenika predsednika opštine i skupštine. Ali to ne može po zakonu, pa ćemo pokrenuti inicijativu za promenu zakona da ne bude zamenik zamenika i zamenika zamenika zamenik. Biće direktno povezana interakcija sa građanstvom Medijane. Opština Medijana će biti otvorena za konsultacije na dnevnom nivou. Iako pokret „Kreni-promeni“ nije učestvovao na izborima u Medijani, biće deo vlasti, dobiće Kancelariju za mlade i na taj način ćemo uključiti mlade u politički život našeg grada – rekao je dr Dragan Milić, prenosi Glasjuga.

On je ponovio da je opozicija pobedila 2. juna i da je rezultat nesumnjiv, kao i da je ponavljanje opštinskih izbora na dva biračka mesta u Medijani potvrdo je da građani žele novu vlast.

– Rezultati su za nas ohrabrujući. Želimo da se zahvalimo građanima Niša koji su poslušali naš apel i glasali za listu broj 3. Ta lista je dobila 36,4 odsto svih glasova, dok je prvoplasirana SNS dobila 37,5 odsto Lista „Ujedinjeni – Nada za Niš“ imala je svega 22 glasa manje od velike, moćne koalicije na vlasti. Nećemo razočarati naše birače. Bahatost ne sme da bude osnovna karakteristika vlasti. Vlast mora da služi interesima građana – rekao je Milić.

Očekujemo ponavljanje izbora

Dodao je i da očekuje da će izbori biti ponovljeni na dva biračka mesta, 10 i 18.

– Kristalno je jasno, ponovljeni su izbori na mestima 14 i 16 u opštini Medijana. Isto se desilo i u gradu na dva izborna mesta. Izaći ćemo na te utakmice. Jeste nezgodno što će ta utakmica biti tokom leta kada je veliki broj ljudi na odmoru, ali to pogađa i nas i vladajuću većinu. Neka građani odluče, to je pristojnije nego da prelama GIK ili sud. Nema smisla ni da budu novi izbori 14. oktobra, to je omalovažavanje građana Niša i izbornog procesa, a na taj način država omalovažava i sebe – istakao je Milić.

Đorđe Stanković iz koalicije “Biramo Niš” se nada da će Gradska izborna komisija da radi savesno.

– Apelujemo da spasu dušu i na neki način pokušaju da rade po zakonu i budu efikasni. Imaju rok do 25. juna, a mogli su i ranije da reše jer je Viši sud sve objasnio u svojim odlukama. Nećemo da se mešamo, neka donesu svoje odluke, samo neka ih donesu što pre – rekao je Stanković.

Predstavnici Grupe građana „Dr Dragan Milić“, kao i lista „Biramo Niš“, „Kreni-promeni“ i „Ujedinjeni – Nada za Niš“ odgovarajući na pojedine komentare koji su se pojavili, da ih ne vezuje mržnja, već da su potpuno ujedinjeni u dve stvari – u ljubavi prema gradu i želji da grad bude drugačiji, pristojniji, bogatiji i pravedniji. Žele i da Niš prestane da bude gazdinstvo i da gradonačelnik ne bude gazda, već činovnik u službi građana.

Leave a Reply