Opština Medijana – prva opoziciona opština, a na nivou grada „saga“ još traje

Foto: N1

Autor: Gordana Bjeletić, D. P. / N1 Beograd


Nakon ponovljenih izbora na dva biračka mesta u opštini Medijana u Nišu, Opštinska izborna komisija je saopštila da tri opozicione liste imaju mandat više u odnosu na rezultate izbora posle 2. juna. Reporterka N1 javlja da prema rezultatima koji još nisu konačni, situacija jeste takva da je ovo konačna potvrda navoda opozicije – Medijana je prva opština u Srbiji u kojoj je opozicija preuzela vlast od Srpske napredne stranke i njenih partnera.

U nedelju u Nišu još jedan dan glasanja protekao je mirno i time bi stvar u opštini Medijana trebalo da bude završena, međutim u tom gradu nije to poslednji dan glasanja. Naime, biće najmanje još jedan – sledeće nedelje, u opštini Crveni krst, izbori se ponavljaju na još jednom biračkom mestu.

Kada je reč o gradskim izborima, o glasanju za grad, ta situacija je daleko od razrešenja. Sve je sada između suda i Gradske izborne komisije, čije se odluke očekuju, međutim ta situacija traje i trajaće, prenosi naša reporterka.

Ono što u ovom trenutku jedino jeste izvesno u Nišu je da se situacija u opštini Medijana menja i da će odnos snaga, odnosno broj odbornika biti potpuno drugačiji.

Od 27 koliko ih je ukupno bilo u prošlom mandatu, vlast okupljena oko SNS-a imala je 24 odbornička mandata, a opozicija je imala tri svoja predstavnika. Nakon glasanja juče, prema tim rezultatima koji nisu još konačni, a zbog kojih u opoziciji kažu da već slave, odnos snaga, se promenio.

Opozicija sada ima 16 odborničkih mesta, a SNS-u i koalicionim partnerima ostaje 11.

Mladen Đurić iz Grupe građana „Dr Dragan Milić“ za N1 kaže da je na jučerašnjem izboru postojao dogovor sa partnerima iz opozicije, da se podrži lista Koalicije „Nada“.

„Mi smo toku prethodne nedelje zajedno sa partnerima iz opozicije obišli te delove grada gde su se ponavljali izbori, preneli jasnu poruku jedinstva opozicije i ta poruka je imala epilog juče da je koalicija Nada umesto jednog odbornika koliko su imali, sada ima dva, a novi skupštinski saziv i nova većina u gradskoj opštini Medijana umesto 15 ima 16 mandata“, navodi Đurić.

Naime, ujedinjena opozicija u Nišu zapravo je imala neku vrstu izborne taktike. Oni su svoje glasače pozvali da glasaju za broj 3, dakle za Nadu.

Na pitanje da li ih birači poslušali, kaže:

„Mi smo odgovorni ljudi, predstavljamo odgovorne organizacije, napravili smo detaljnu analizu, videli da je najrealniji poduhvat da koalicija Nada, kojoj je nedostajalo par stotina glasova, dobije taj dodatni mandat“.

Đurić dodaje da je izlaznost juče bila neuporedivo manja u odnosu na pre dve nedelje, 2. juna kada su bili lokalni izbori, međutim primetno je da je Srpska napredna stranka, to je koalicija oko SNS-a uzela dosta manji broj glasova.

„Mi jesmo igrali na listu broj tri koalicije Nada, ali se po našim analizama vidi da smo mi uzeli i neke dodatne glasove“, dodaje.

On podseća i da postoji dogovor za Medijanu sa partnerima iz opozicije.

„Verujem da ćemo do kraja nedelje izaći sa konkretnim imenima kako za predsednika opštine tako i za članove veća i za predsednika skupštine, mi smo dali obećanje da ovo neće biti puka promena vlasti već promena sistema i u tome ćemo istrajati“, naveo je.

Na nivou grada – čeka se odluka GIK-a

Dok je u opštini Medijana sve jasno, na nivou grada Niška saga se nastavlja, prenosi naša reporterka.

Jelena Cuckić Dimitrijević iz pravnog tima opozicije za N1 ne krije zadovoljstvo što je Viši sud usvojio većina žalbi koje je pravni tim podneo, a koje je GIK ranije odbacila kao neosnovane i nerazumljive.

Nakon odluke suda, iz pravnog saobraćaja ukonjenja su rešenja Gradske izborne komisije i dati nalozi koji nisu samo puke instrukcije, već pravno obavezujući prema Gradskoj izbornoj komisiji da mora da postupa u skladu sa zakonom, da se isprave greške i opozicija očekuje da se donesu rešenja za poništavanje izbora na mestima na kojima je to nužno.

„U skladu sa odredbama iz člana 87 zakona o lokalnim izborima u stavu pet jasno je navedeno da GIK ima najkasnije 10 dana od dana kad primi odluke Višeg suda da donese odgovarajući akt“, rekla je Cuckić Dimitrijević.

Dakle, još se čeka šta će gradska izborna komisija odlučiti.

Iz opozicije kažu da su im dva biračka mesta naročito važna, odnosno da su na dva mesta uočili teško kršenje zakona.

„Podnosićemo krivične prijave“

U pitanju su, kako za N1 kaže Dragana Milutinović iz pravnog tima opozicije, biračka mesta broj 10 i broj 18, gde je došlo do jako velikih nepravilnosti koje nužno zahtevaju da Gradska izborna komisija po službenoj dužnosti ponovi izbore na tim biračkim mestima.

„Mi sada čekamo GIK da primeni zakon i apelujemo i na GIK i na sve učesnike koji donose odluke u ovom izbornom procesu da je poštovanje zakona svetinja. Mi ćemo u skladu sa tim, kao pravni tim, pre svega opozicionih stranaka, ali pre svega moje koalicije, Biramo Niš, da insistiramo i na krivičnim postupcima, te ćemo podnositi krivične prijave protiv svih za koje smatramo da su učinioci krivičnih dela kojima se krivotvori izborna volja građana“, navela je Milutinović.

„Izborna volja i svaki glas je svetinja, nema krivotvorenja i sve dok neko ne bude u ovoj zemlji krivično odgovarao za krivotvorenje te izborne volje, mi nećemo imati ni fer i poštene izbore“, dodala je.

GIK donosi sada odluku, a moguće je, javlja naša reporterka, da opet odbace taj prigovor pa opet sve ide pred sud.

Dakle, sve bi moglo da traje barem još mesec, mesec i po dana.

„Da, može da traje, ali se svi nadamo da neće i da ćemo se vratiti izbornom procesu kako zakon nalaže“, kaže Milutinović.

Leave a Reply