Opozicija u Nišu ne želi proteste već nastavlja pravnu borbu – prijave protiv sudija i predsednice GIK-a

Odlučni u pravnoj borbi; foto: M. Z.

Autor: Jelena Canić Milanović/Južne vesti

Predstavnici 4 niške opozicione liste neće pozivati građane na proteste, niti prihvatiti odluku Višeg suda, već će nastaviti pravnu borbu, saopštio je jedan od lidera opozicije Dragan Milić. Kaže da, kao u šahu, imaju sve pripremljene poteze, ali da ih ne otkrivaju, a da su sledeći koraci podnošenje prijava protiv sudija koji su, kako ističe, doneli skandaloznu odluku, kao i 3 krivične prijave protiv predsednice Gradske izborne komisije Danijele Milićević.

Danima se čekala reakcija niške opozicije o tome šta će dalje učiniti nakon odluke Višeg suda koji je odbio sve njihove prigovore, čime su, kako su tada rekli, došli na kraj pravnog puta. Međutim, na zajedničkoj konferenciji za medije kažu da ipak postoji još pravnih sredstava kojima mogu da se bore.

Opcije da se prihvati odluka suda ili izađe protest, napominje Milić, neprihvatiljive su.

U osnovi mi imamo dva puta. Prvi put je da prihvatimo odluku suda i da kažemo to je to. To se nikada neće desiti. Mi pokradene izbore prihvatiti nećemo. Nemamo prava da prevarimo glasače koji su glasali za nas. Drugi predlog je da se kreće sa nekim demonstracijama koje bi kao nešto promenile. Pitam šta? Demonstracije gde, sa kojim ciljem, koliko dugo i kako bi se realizovale. Pozvali smo ljude za izađu proteste, izašli smo, i šta dalje? Jel upadamo u policijsku stanicu, skupštinu grada, Gik? Šta? Kako da ih nateramo da promene svoje mišljenje? To je loš put za naš grad – rekao je Milić.

Kaže da te “dobronamerne poruke” o tome da je potrebno da izađu na proteste dobijaju iz Beograda, ali da oni vide da je taj plan bio pogrešan. Zato kaže da biraju treći put.

Mi ćemo da nastavimo da branimo ovu našu nesumljivu pobedu na drugi način, a to je opet legalnim putem. Šta to znači? Pokrenućemo postupak protiv sudija koji su doneli ovu skandaloznu odluku koja je neprimerena i koji su pogazili svoju čast. Oni su morali da sude u skladu za zakonom, a ne u skladu sa poličkim željama pojedinaca – ističe Milić.

Napominje da se „najveći gaf“ to što nema ponovljenih izbora na biračkim mestima 10 i 18.

Posebno na biračkom mestu 10 gde je i sud utvrdio da je došlo do falsifikata, ali su rekli da on nije bitan. Sud je ovom skandaloznom i sramnom odlukom, ne samo abolirao falsifikatora, već su omogućili i odobrili sve buduće falsifikate na budućim izborima u Srbiji – napomenuo je Milić.

Kaže da im predstoji dalja borba pred Ustavnim sudom, a kada i to iscrpu, ići će dalje.

Na pitanje šta će učiniti kada bude sazvana konstitutivna sednica, odgovara da već imaju pripremljene poteze, kao u šahu, i da niko ne mora da brine, ali da ih neće unapred otkrivati.


Tri krivičine prijave protiv predsednice GIK-a, NN lica i drugih učesnika

Lider liste „Biramo Niš“ Đorđe Stanković najavio je da će danas podneti 3 krivične prijave protiv predsednice Gradske izborne komisije u Nišu Danijele Milićević i drugih osoba koje su, kako tvrdi, učestvovale u izbornoj krađi i falsifikovanju.

Prva prijave biće za biračko mesto 10 i falsfikovan zapisnik, a zbog tog mesta ide prijava i protiv Ivice Stojanovića koji je potpisao zapisnik. Druga prijava biće protiv Danijele Milićević i NN lica za biračko mesto 18, za koje je dokazano bilo 15 listića bilo više. Neko je izbacio te listiće i napravio novo krivično delo. Treća krivična prijava će biti vezana za obradu rezultata glasanja i to u izbornoj noći – objasnio je Stanković.

Kaže da će biti podneti i prigovori na izveštaj o konačnim rezultatima izbora, te da se pravna procedura nastavlja.

Bili smo uvereni da ćemo dobiti ovu borbu jer su svi dokazi bili na našoj strani. Međutim, kako smo išli dalje, tako su oni zataškavali jedno po jedno. Ipak, ovo je proces koji smo morali da prođemo – kaže Stanković.

Svesni smo da sa ovim ljudima nema pregovora. Mi ćemo uzdignute glave šetati ovim gradom. A šta će oni da rade? – pitao je Stanković.

Primer kako treba da rade, rekao je Milić, dala im je Srpska napredna stranka. Podseća da su upravo oni, kao opozicija, 2012. godine u Kruševcu podnosili krivične prijave zbog izborne krađe u Kruševcu, kao i da su tada razgovarali sa ambasadorima Amerike, Rusije i predstavnicima Oebsa.

Mi nećemo ići na razgovor u ambasade. Mi ćemo tražiti pobedu kroz institucije Srbije – rekao je Milić.

Podsetimo, skoro mesec dana održavanja lokalnih izbora u Nišu, odlukom Višeg suda odbijeni su prigovori opozicije čije bi kasnije usvajanje dovelo do ponavljanja izbora na dva sporna biračka mesta u Nišu. Ukoliko bi do ponavljanja došlo, šanse da SNS dobije izbore u Nišu bile bi na nivou statističke greške.

Leave a Reply