Niški SNS „udario“ na Milića: „Homo duplex – čovek dvostrukog morala“

Naprednjaci kažu da je Milić samoproklamovani pobednik izbora; foto: T. R.
 
Autor: Jelena Canić Milanović/Južne vesti

Iako im je jedan od osnivača Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić poručio da ne žure i da razgovaraju sa Grupom građana „Doktora Dragana Milića“ koja je osvojila veliki broj glasova na izborima u Nišu, niški naprednjaci očigledno ne planiraju da to učine. U svom saopštenju navode da je Milić „homo duplex – čovek dvostrukog morala“ i da pokazuje „ili veliko nepoznavanje političkog sistema ili, ako ga ipak poznaje, očiglednu lošu nameru da jeftinim trikovima i praznim rečima obmane Nišlije“.

Nakon današnje konferencije za medije niške opozicije, opet je usledila reakcija niških naprednjaka. Doduše, nisu uzvratili konferencijom, već saopštenjem.

U ovom saopštenju naprednjaci direktno „ciljaju“ Milića i kažu da je on samoproklamovani pobednik lokalnih izbora 2. juna.

Samo taj Homo duplex – čovek dvostrukog morala, može na jednoj konferenciji da poziva koaliciju oko Srpske napredne stranke na viteštvo (da viteški prizna poraz), a da već na narednoj konferenciji građanima prezentuje svoj plan izbornog inženjeringa, pozivajući ih da svi glasaju za izbornu listu opozicije koja je osvojila najmanji broj glasova, a koja pritom ima najviše šanse da „uzme“ jedan mandat naprednjacima, kako bi njegova interesna koalicija imala „komotniju većinu“ – navodi se u saopštenju Gradskog odbora SNS Niš.

Navode da „samo Milić može da objavi kako vlast pripada opoziciji na osnovu prostog zbira osvojenih glasova, iako isti zakoni definišu procedure pretvaranja glasova koje osvoji svaka pojedinačna lista u njene mandate u predstavničkom telu“.

Izgleda da je Milić sam sebi dao za pravo i da određuje šta je moralno, pa nama u Srpskoj naprednoj stranci spočitava da se više ne sramotimo, u isto vreme dok se kao svojim dostignućem hvali rezultatom koji je na ponovljenim opštinskim izborima ostvarila lista za koju je on pozivao da se glasa, a koja je, prema njegovim rečima, dobila „svega 22 glasa manje od velike i moćne koalicije koja je trenutno na vlasti“ – poručuju naprednjaci.

Doktoru Miliću poručuju da „neće Nišlije prevariti populističkim rajem koji im obećavate, da biste ukinuli nekakve zamenike zamenikovih zamenika, ali vam vaši novi interesni koalicioni partneri iz opozicije to ne daju jer, tobože, nije po zakonu“.

I dalje tvrde da su oni pobednici lokalnih izbora i da se izborna volja građana se mora poštovati „jer, kako je to rečeno u jednoj latinskoj sentenci – Glas naroda je glas Boga“.

A dok opozicija i naprednjaci „ratuju“ saopštenjima, postizborna neizvesnost u Nišu i dalje traje.

Viši sud u Nišu usvojio je sve žalbe opozicije i vratio ih Gradskoj izbornoj komisiji da o njima ponovo odlučuje kao po prigovorima.

Kako za svaki prigovor Gradska izborna komisija ima 10 dana da donese novu odluku. Kako je Viši sud prvu žalbu usvojio 13. juna, do 23. juna će GIK morati da donese nova rešenja, a do 25. juna i odluke za sve ostale žalbe, s obzirom na to da je poslednja žalba usvojena u subotu, 15. juna.

Leave a Reply