Драган Милић: Чему скенери и мамографи, ако сиротиња умире на листи чекања?

„Зар није срамота да људи чекају тако дуго на лечење? Они који имају новаца одлазе да се лече приватно, а шта ћемо са сиротињом?“, каже за „Време“ доктор Драган Милић, начелник нишке кардиохирургије који је стао на жуљ режиму кад је решио да се кандидује на локалним изборима

Драган Милић, начелник нишке Kлинике за кардиохирургију, месецима је мети управе Универзитетског клиничког центра у којем ради.

Невоље су настављене и ових дана, када се Милић на Твитеру пожалио да се од јавности крије позитивно мишљење комисије за његов избор у статус редовног професора Медицинског факултета у Нишу. Деканка је наложила да се изабере нова комисија.

Претходно је Милић дигао узбуну јер је УKЦ наводно укинуо набавку реагенса за лабораторију где се раде тестови на хемостазу. То, како је рекао, угрожава животе пацијената.

Тешко да за Милића долазе бољи дани. Јер, чврсто је најавио да ће се на челу групе грађана кандидовати на локалним изборима који чекају Ниш на пролеће или рано лето.

Или приватно лечење или чекање на смрт

У разговору за „Време“ Милић прича да су трзавице почеле када се крајем прошле године проломила вест да су он и колеге са кардиохирургије радиле даноноћно како би елиминисале листе чекања.

„Чујемо од власти како је купила хиљаде мамографа, скенера, магнетних резонанци, како је изградила, реновирала и окречила бројне здравствене објекте, и тако даље.“

„А ја их питам: па добро, ако сте тако успешни, зашто још увек постоје листе чекања које за многе људе, особито оне који немају новаца, значе сигурну смрт? Зар није срамота да људи чекају тако дуго на лечење? Они који имају новаца одлазе да се лече приватно, а шта ћемо са сиротињом?“, прича Милић.

Управа KЦ Ниш укинула је набавку реагенаса за лабораторију где радимо тестове за хемостазу. Након 15 г. нишка кардиохирургија принуђена је да прекине са радом како не би угрозила животе својих болесника. Kривичне пријаве нас нису зауставиле али без материјала не можемо да радимо.

Kаже, моћнике у Нишу је нервирало што се позивао на изјаве саме министарке здравље Данице Грујичић која је рекла да треба елиминисати листе чекања, као и да људи у здравству треба да иду у пензију на време како би се отворило место за младе лекаре који сада одлазе из земље. Милић је то све подржао, али обећања нису испуњена.

„Листе чекања, видимо, још постоје и све су веће, а они који су испунили услове за пензију и даље раде. Али, не као лекари већ као руководиоци, и то руководиоци судњега дана“, прича он за „Време“.

Није задовољан ни понашањем опозиције

За зло му је узето и што се кандидује на изборима. А кандидује се, каже, јер мисли да само тако могу да се поправе ствари. Од тада трају напади и подносе се разне кривичне пријаве против Милића и колега.

„Но, ипак, и поред свега, нисмо очекивали да ће њихов атак ићи толико далеко да пацијенти трпе, да им се угрожава живот, односно да нам укину реагенс без којег не можемо да радимо. Такав скандал је без пандана. У нишком УKЦ-у радим од 1995. године и ничега сличног се не сећам. Тако нечега није било ни у најави. Просто невероватно и застрашујуће!“, каже он.

Неки у Нишу пак тврде да ће Милић бити „тројански коњ“ власти, то јест да треба да одузима гласове опозицији. На то овај кардиохирург каже да ће сарађивати са опозиционим партијама да се смени власт, али да неће бити коалиција пре избора.

„Имали смо разговоре са неким људима из опозиције, постигли смо договор који је већ сутрадан прекршен“, каже он, критикујући што се опозиција не оглашава да осуди кампању против њега и колега.

„А сада за нас кажу да смо ‘тројански коњ’!? Све то нас, међутим, неће спречити да после избора сарађујемо са опозиционим партијама, али на здравим основама.“

Цео разговор са Драганом Милићем прочитајте у недељнику „Време“ који ће на киосцима бити од четвртка (7. март)

Аутор: Недељник ВРЕМЕ / Н.С.
Фото: Ленка Павловић

Leave a Reply